Thursday, May 24, 2018

Perencah ikan rebus

Kak Ida berkongsi sesuatu dari Group-group ibu moden tentang perencah.

Perencah yang sesuai dicampurkan ke dalam gulai, sup atau sayur. Ringkas tetapi sedap.

Bahan-bahannya hanyalah ikan rebus. Boleh pilih apa juga ikan yang kita suka, tetapi pilihan Kak Ida semestinya ikan kembung kerana isinya yang manis dan lemak. 

Bersihkan ikan dan rebus. Kak Ida akan meletakkan sedikit garam dalam air rebusan dan juga asam keping.


Selepas direbus, asingkan isi ikan dan tulang. 


Kemudian, tumbuk hancur.

Buat dalam satu bekas untuk sekali masak ya. Kemudian, bekukan di dalam peti sejuk.

Perencah ini sangat sesuai dicampurkan untuk masak lemak kubis atau petola, bayam rebus dan lain-lain.

Memang sedap.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...