Hari ini Kak Ida bersarapan bakso.
Tempat kegemaran Kak Ida jika menikmati sarapan bakso adalah di Hutan Bandar, Johor Bahru.
Antara soalan Kak Ida tadi pada sahabat manis,
"Bakso ini makanan orang mana?"
Kak Ida kongsikan disini apa itu bakso.
Bakso merupakan makanan yang berasal dari Indonesia. Bakso atau "baso" adalah jenis bola daging yang lazim digunakan pada masakan Indonesia. Bakso dibuat dari campuran daging sapi dan dicampur dengan tepu tapioka. Namun begitu, ada juga bakso yang dibuat daripada daging ayam, ikan atau udang.
Bakso disajikan panas-panas dengan kuah sup, yang dicampur dengan mi, bihun, kubis yang dihiris, dan ditabur dengan bawang goreng dan daun sup.
Sudah tentu ada sambal cili dan kicap atau sos sebagai penambah rasa.
Banyak jenis variasi bakso rupa-rupanya. Antaranya bakso urat, bakso gepeng, bakso udang dan pelbagai lagi jenis bakso.
Haa... inilah rupanya bakso yang Kak Ida makan.
Nampak cukup menyelerakan.
No comments:
Post a Comment