Wednesday, March 8, 2017

RM10 yang beerti

Ketika hendak membayar duit ubat Aisyah, mata terpandang RM 10 dalam beg Kak Ida. Terus teringat kisah kelmarin.

Kelmarin Kak Ida ada temujanji di Klinik Pakar ENT, HSA.

Orang memang ramai. Jadi, sela waktu antara satu diagnose ke satu diagnose, Kak Ida terpaksa menunggu.


Sambil menanti untuk diagnose seterusnya, Kak Ida terserempak dengan sahabat Kak Ida. Membawa umminya untuk menerima rawatan kerana telinga beliau telah bernanah.

Kak Ida terus bangun untuk memberi peluang kepada ummi untuk duduk. Rupa-rupanya, di belakang Kak Ida ada satu kerusi yang kosong.

Tiba-tiba, Kak Ida rasa bahu dicuit.

Ummi mencuit Kak Ida rupanya, "Sakit apa nak?". Kak Ida pun bercerita serba-sedikit... hendak terangkan lebih lanjut pun, diagnose untuk Kak Ida masih belum selesai lagi. Hihi

Ummi bertanya lagi, anak berapa orang, tinggal dimana.. macam mana boleh kenal anak ummi...

Kemudian, selesai anaknya mengambil prekripsi ubat dan kad temujanji dari jururawat, anaknya meminta izin untuk beredar. Tiba-tiba, ummi mencuit bahu Kak Ida sekali lagi. Sambil bersalaman, Kak Ida terasa ummi ada tinggalkan sesuatu di tangan.

"Eh, ummi...?" Kak Ida terpinga-pinga.

"Ambil ya nak... lepaskan hajat ummi, Insya Allah... Allah akan lepaskan hajat kita pula. Ambil sahaja. Ada rezeki kita jumpa lagi ya nak...". Bisik ummi sambil mengangguk-angguk perlahan.

Allahu... selepas mereka beredar, Kak Ida memandang sekeping duit bernilai RM 10 di tangan Kak Ida.

Bukan kerana nilai RM 10 yang Kak Ida hendak sentuh, sebenarnya ketika berbual, Kak Ida terperasan semasa ummi sedang mengambil sesuatu dari walletnya, duit yang ada cuma sekeping merah dan sekeping duit oren sahaja.

Kak Ida letakkan diri sebagai penerima, RM 10 sendiri cukup besar nilainya jika kita sendiri tiada apa-apa.

Doakan ummi ya sahabat...

Apa pun hajat ummi, Kak Ida doakan ummi cepat sembuh, dipermudahkan segala urusan ummi, dilapangkan rezeki ummi dan Allah memanjangkan usia ummi.

Amin YRA.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...