Perghh... tajuk. Hahaha
Hari ini hari pertama kita berbuka. Mengenangkan Aisyah berpuasa, Kak Ida membuat keputusan untuk masak lauk ayam kari style Aisyah.
Maksud style Aisyah disini, kuah kena pekat dan banyak. Hahaha... Baru sedap katanya.
Mama Kak Ida berkongsi petua masak kari yang sedap adalah dengan menumis serbuk kari sekali. Jangan serbuk kari dicampur dengan air baru ditumis.
Letakkan sedikit kunyit hidup untuk nampak cantik kuningnya. Tumis sehingga pecah minyak.
Panjang "oooo" Kak Ida sebab selama ini Kak Ida bancuh serbuk kari dengan air. Kira silap la... Huhuhu
Takpe, kita belajar dari pengalaman. Kan?
Pekat kan kuahnya? Guna santan yang diperah ya. Bukan santan kotak. Sedapnya lain. Insya Allah.
Kak Ida juga gorengkan sedikit paru untuk kudapan.
Ok, itu dulu Kak Ida Masak : Menu berbuka Day 1. Doakan Kak Ida istiqamah dalam memasak ya.
See you next entry. Tata
No comments:
Post a Comment