Saturday, January 29, 2022

Homeschooling | Taman Burung Kuala Lumpur @ KL Bird Park

Asalammualaikum.

Menghabiskan percutian di Kuala Lumpur, hari ini kita ke Taman Burung yang terletak di Taman Tasik Perdana. Ayuh!
Sebelum masuk ke Taman Burung, ada air terjun yang terletak berhampiran dengan kaunter tiket. Ada makanan ikan yang dijual dengan harga RM 1.00 sepaket. Jadi, sementara Kak Ida membeli tiket masuk, anak-anak menghabiskan masa memberi ikan makan.Dalam taman burung ini, dibahagikan empat (4) zon yang mempunyai keluasan 20.9 ekar. 
Kami disambut dengan burung merak yang dibiarkan bebas di Zon 1 dan Zon 2. Zon ini merupakan zon "free-flight" dimana hampir kesemua burung dibiarkan terbang dengan bebas di dalam taman yang hampir semulajadi. 
Terdapat lebih dari 3000 ekor burung dari 200 spesis dari dalam dan luar negara. Apa yang membanggakan Kak Ida, KL Bird Park ini telah diiktiraf sebagai "the largest walk-in free-flight aviary" di dunia. Peace lily. Bunga kegemaran Kak Ida. 

Comel betul burung hantu (owl).
Kawasan air terjun.


Keluar dari KL Bird Park, jangan lupa singgah di kedai cenderahati. Paling menarik perhatian Kak Ida adalah, ada setem dan poskad yang dijual disini. 
Kak Ida ambil kesempatan untuk S.A.S.E  sebagai kenang-kenangan. Setem juga ada dijual di kaunter. Jadi, kita boleh terus pos pada insan yang tersayang.


Antara view kegemaran Kak Ida. 

Alhamdulillah, jika kita tidak tahu ke mana hujung minggu, Kak Ida cadangkan bawa anak-anak ke sini. Bawa air masak dan payung (jika cuaca panas).  Oh ya, untuk membeli jajan DI DALAM Taman Burung, kena bawa wang tunai ya. Tiada sebarang transaksi secara ewallet disitu. 

Ok, that's all for now. Tata. 
 

No comments:

Post a Comment

Hubungi Kami

Ida Kamilia binti Mudzakir
Facebook: www.facebook.com/ida.kamilia.mudzakir
Blog: www.idakamiliamudzakir.blogspot.my