Friday, September 13, 2019

Kak Ida Masak | Ikan Siakap Stim Limau

Tekak teringin betul nak makan ikan siakap stim limau untuk bekal esok. Balik dari kerja, Kak Ida terus singgah ke kedai Acheh untuk membeli barang keperluan.

Resipi yang cukup mudah dan senang untuk dimasak.

Bahan-bahannya ialah...

Seekor ikan siakap sederhana besar. Bersihkan ikan dan tidak perlu dipotong.
Sebiji tomato
Dua batang serai (dihiris)
Halia
Sebiji bawang merah dan bawang putih
Daun ketumbar
Daun limau purut
Limau nipis
Garam dan gula secukup rasa



1. Letakkan ikan siakap yang telah dibersihkan ke dalam pinggan. 
2. Taburkan tomato, serai, halia, bawang merah, bawang putih, daun ketumbar atas ikan siakap tadi.
3. Perah limau nipis.
4. Masukkan sedikit air (tidak perlu banyak)
5. Kukus ikan sehingga masak.
6. Taddda... sedia dihidangkan.


Mudah kan resipi ikan siakap stim limau. Menu ini sangat sesuai untuk ibu yang bekerjaya yang masuk memasak menu yang ringkas dan sihat.

Selamat mencuba!

3 comments:

  1. betul senang dah sedap. tapi kalau tak reti hanyir jugak ikannya haha *ckp dekat diri sndiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk hilangkan hanyir, cuba ain bilas dengan air tepung. Insya Allah. :)

      Delete
  2. simple n sedap...


    psst... thanks sudi join segmen Mia.

    blog anda tersenarai di https://www.mialiana.com/2019/09/senarai-url-blog-36.html

    ReplyDelete

Hubungi Kami

Ida Kamilia binti Mudzakir
Facebook: www.facebook.com/ida.kamilia.mudzakir
Blog: www.idakamiliamudzakir.blogspot.my