Saturday, May 30, 2020

Kebun mini teres kami

Semenjak kerajaan mengumumkan PKP, kami buat keputusan untuk aktif semula menanam pokok sayuran di belakang rumah. Ok, kami ada Page khas untuk bercerita tentang kebun mini teres kami.


Selain untuk menghabiskan masa yang ada, kami mahu aktiviti yang mendatangkan hasil. Jimat juga duit sayur. Harga sayur pun boleh tahan sekarang ini.


Alhamdulillah, di belakang rumah teres kami, sudah ada pokok kunyit, bayam brazil, ulam raja, sayur kacang panjang, pucuk ubi, pokok avocado dan lain-lain lagi.


Cukup untuk sekali masak. Selalunya pucuk ubi ini Kak Ida masak lemak atau pun dimakan bersama sambal pecal. Sedap aih...

Sementelah sepanjang PKP, Kak Ida kerap juga melayari dan membeli biji benih di Shopee untuk habiskan masa. Terapi diri juga. Hahaha...

Mata Kak Ida terpandangkan cendawan tiram yang dijual.

Sempat weh Kak Ida membeli empat botol cendawan tiram untuk menambah "koleksi". Harganya pun murah dan tidak susah ditanam.

... dan alhamdulillah, semalam, kami sudah mendapat makan hasilnya. Cendawan goreng.Alhamdulillah, hari ini semakin menjadi-jadi cendawan tumbuh. Esok, boleh masak sayur campur ataupun tomyam.

No comments:

Post a Comment

Hubungi Kami

Ida Kamilia binti Mudzakir
Facebook: www.facebook.com/ida.kamilia.mudzakir
Blog: www.idakamiliamudzakir.blogspot.my